Viaja a Roma con Pier Paolo Pasolini

El Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona presenta, hasta el 15 de setiembre, la exposición “Pasolini Roma”, una muestra que se acerca al escritor y cineasta italiano Pier Paolo Pasolini (1922-1975) a través de su relación con Roma.
La exposición se estructura en seis apartados cronológicos, que se corresponden con las seis etapas vitales y creativas de Pasolini. Se inicia con la llegada a Roma, el 28 de enero de 1950, y se cierra el 2 de noviembre de 1975, cuando se encontró el cuerpo sin vida del cineasta cerca de Ostia.
Per a Pasolini, Roma no va ser només un decorat o un simple lloc de residència. Roma va tenir una existència física, carnal i passional, tant per a l´home com per a l´escriptor, el poeta, el cineasta. La trobada amb Roma fou per a l´autor com una gran història d´amor, amb les seves decepcions, les seves traïcions i els seus sentiments barrejats de passió i odi, les fases d´atracció i les fases de rebuig, d´allunyament i de retorn.Per al Pasolini polemista, analista de l´evolució de la societat italiana, Roma va constituir el seu principal espai d´observació, el seu camp permanent d´estudi, de reflexió i de lluita. Va ser a partir de les transformacions d´aquesta ciutat que tant va estimar, que va analitzar els canvis de la Itàlia i els italians dels anys seixanta i setanta.Hi ha una Roma anterior i una Roma posterior a Pasolini. Els seus escrits i les seves pel·lícules van crear un nou imaginari de la ciutat de Roma. Pasolini no es va acontentar amb integrar la ciutat com a teló de fons de les seves novel·les i les seves pel·lícules, sinó que va «refundar» Roma a través de la literatura i el cinema. Com a gran creador, va concebre un nou mite d´aquesta ciutat vaticana i política, dels seus barris i dels seus habitants. Petroli, la seva última gran obra literària, inacabada a causa del seu assassinat, constitueix l´últim escrit d´aquest mite.Així doncs, acostar-se a Pasolini a través de la seva relació amb la ciutat de Roma significa entrar a la vegada en tots els aspectes que la compongueren i la definiren: l´amistat, la literatura, la política, l´amor, el sexe i el cinema.L´exposició és el fruit d´una coproducció entre quatre institucions culturals europees, on es presentarà de forma consecutiva.

Escribe tu opinión

Debes estar conectado para escribir una opinión.

¿Informar esto?

Enviar a un amigo

Enviar consulta

Reclamar Punto

¿Cuál es el proceso de reclamo?