“Car je ets un autre”, de Pep Dardanyà, en el espacio el Gran Vidrio del MACBA

Pep Dardanyà vuelve a mezclar arte, antropología y reflexión en el nuevo proyecto “Car je ets un autre”, que se puede ver en el espacio el Gran Vidrio del MACBA hasta el 24 de mayo. Dardanyà ha tomado como punto de partida cuatro bustos antropológicos que Eudald Serra realizó entre 1937 y 1979 en varios lugares del mundo, las fotografías de los cuales se incrustan en las estructuras que separan el interior del exterior del MACBA. En estas fotografías se han incorporado, como si fueran escarificaciones o tatuajes, marcas de campañas promocionales de eventos organizados en la ciudad de Barcelona durante el cambio de siglo, y también pequeños «tropos» que sugieren los conflictos implícitos en la idea de sociedad multicultural.
Unos textos, en forma de ficha técnica, explican quiénes eran estas personas y cómo llegaron hasta aquí. Asimismo, un código QR permite interactuar con ellas a través del teléfono móvil, de una tableta o un ordenador y acceder a su perfil virtual, que no solo reconstruye su identidad, sino que les devuelve también la voz crítica.
A Barcelona, les qüestions referents a la construcció de la ciutat culturalment diversa han tingut molta presència, sobretot en els discursos institucionals dels últims anys. No podia ser d´una altra manera donada la seva importància, però ha estat un «tema» poc tractat pels museus i altres centres culturals. Paradoxalment, un nou projecte anomenat Museu de Cultures del Món de Barcelona té prevista la seva inauguració a la primavera de 2015. La controvèrsia generada per aquest nou museu és un bon exemple de fins on ha arribat el conflicte d´interessos de les diferents administracions respecte a la representació d´aquesta nova realitat i els dilemes sobre la identitat nacional que implica. Una de les col·leccions que s´han de traslladar al nou museu és la dels bustos antropològics d´Eudald Serra, actualment en el Museu Etnològic de Barcelona, que l´escultor va realitzar entre 1937 i 1979 en diversos llocs del món. Un total de 53 escultures modelades en fang in situ, emmotllades en guix i posteriorment passades a la matèria definitiva a Barcelona. La col·lecció ha esdevingut un «mostrari» de moltes de les comunitats que actualment conviuen al barri del Raval.A través de l´apropiació de discursos i d´imatges, el projecte Car je est un autre vol posar en relació aquestes qüestions, amb la intenció de suscitar una reflexió sobre les paradoxes i les ironies implícites en la voluntat de la seva representació. L´aparador presenta, si es mira amb un cop d´ull ràpid i distant, l´impacte visual de les imatges tractades i muntades amb les tècniques de la publicitat actual; però si s´observa amb una mirada propera i atenta, s´hi endevina un rerefons de reflexió social i política ineludible.Comissari: Valentín RomaAmb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona

Array

Escribe tu opinión

Debes estar conectado para escribir una opinión.

¿Informar esto?

Enviar a un amigo

Enviar consulta

Reclamar Punto

¿Cuál es el proceso de reclamo?