Clàssics De La Narrativa: Günter Grass Per Marisa Siguan

CLÀSSICS DE LA NARRATIVA DEL SEGLE XX. Literatura i pensament

Günter Grass per Marisa Siguan

Günter Grass (Danzing, actualment Gdansk, Polònia, 1927 ? Lübeck, Alemanya, 2015) . Fill de pare alemany i mare polaca fou movilitzat als 18 anys per participar en la Segona Guerra Mundial en què fou ferit i fet presoner pels americans. Fou alliberat el 1946. Després de treballar en diversos oficis estudià pintura i escultura en Düsseldorf i Berlín. Als seus inicis va conrear paral·lelament la creació plàstica i la literària en les seves vessants poètica i dramàtica. Viatjà fins a Itàlia, Espanya i França, on establí la seva residència (a París) i on va escriure la seva obra més famosa, El Timbal de llauna (1959), primera novel·la de la denominada ?trilogia de Danzing?, que es completa amb El gat i la rata (1961), i Anys de gos (1963). Altres de les seves obres més importants són El turbot (1979), La ratessa (1986), El meu segle (1999) i les seves memòries Tot pelant la ceba (2006), que originaren una gran controvèrsia entre els intel·lectuals europeus, perquè en elles reconeix la participació durant la seva joventut en les SS.

Günter Grass va rebre importants distincions al llarg dels anys, com el Premi Büchner (1965), el Premi Príncep d?Astúries de les Lletres (1999) i el Premi Nobel de Literatura (1999) per ?unes faules que relaten la cara oblidada de la història?.

Marisa Siguan(Madrid 1954)és catedràtica de Literatura Alemanya a la Universitat de Barcelona. Ha estat External Senior Fellow del Freiburg Institute for Advanced Studies (Universitat de Freiburg) i del Internationales Kolleg Morphomata (Universitat de Köln). Actualment coordina el programa ?Estudis lingüístics, literaris i culturals? de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. Els seus àmbits d?investigació i docència, són fonamentalment les relacions literàries hispano-alemanyes en els canvis dels segles XVIII-XIX i la literatura alemanya de la modernitat. Actualment, treballa sobre la relació entre memòria traumàtica i escriptura literària en els segles XX y XXI. Entre les seves publicacions destaquenLarecepción de Ibsen y Hauptmann en el modernismo catalán(1990),Goethe: Obra narrativa(2006) i Schreiben an den Grenzen der Sprache. Studien zu Améry, Kertész, Semprún, Schalamow, Herta Müller, Aub (2014). És membre de l?Associació de Germanistes de Catalunya (1980), de la Societat Goethe a Espanya (2001), de la qual és presidenta, i de la Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung.

Array

Escribe tu opinión

Debes estar conectado para escribir una opinión.

¿Informar esto?

Enviar a un amigo

Enviar consulta

Reclamar Punto

¿Cuál es el proceso de reclamo?